Skip to main content

Noi, oamenii, suntem emoție. Luăm emoția din adierea vântului, din razele blânde ale soarelui, din vise și din semenii nostri. De cele mai multe ori credem că ne stăpânim emoțiile, dar,de fapt nu stim cum să reacționăm…

Ochii sunt oglinda sufletului și sufletul e un amalgam de emoții, așa că ochii nu ezită să transmită asta celor care îi privesc. Astăzi vom vorbi despre cinci lucruri pe care le transmite pupila, orificiul „vorbăreț” care regleaza cantitatea de lumină.

CONCENTRARE
Întreabă o persoană cum se numește lanțul muntos de pe teritoriul României și-ți va răspunde imediat: „Carpați”. Întreabă-l despre cele trei unități morfotectonice, despre diviziunile fiecăreia și despre unele altitudini și vei vedea cum pupila persoanei din fața ta se va dilata. De ce? Pentru că se concentrează asupra întrebărilor pe care le-ai adresat și se gândește la răspunsurile pe care trebuie să le ofere. Cu cât o activitate este mai solicitantă pentru creierul uman, cu atât pupilele se dilată mai mult.

INTERES
După o zi grea te întâlnești cu un vechi prieten și el te întreabă : „Cum ți-a fost ziua?”. Abia așteptai să poți povesti cuiva despre ziua pe care ai avut-o, despre cum ai pierdut timpul cu niste birocratii,cum ai incercat in zadar sa ajuti pe cineva….
Dacă observi că pupilele lui s-au dilatat, asta se întâmplă pentru că este interesat cu adevărat și doreste să asculte toată povestea.

DEZGUST
Fie că ai văzut o știre despre o crimă, fie că ai văzut o un barbat  care lovește pe cineva, pupila ta reacționează. În primă instanță se dilată, pentru că te-a luat prin surprindere, dar, ulterior, se contractă pentru că simți un dezgust față de ceea ce ai surprins cu privirea.

DURERE
Copilul se aventureaza prin parc cu bicicleta, rolele sau trotineta.Tu stai pe o bancă cu o carte în mână, dar nu citești, ci îl urmărești. Aventurierul cade și vine spre tine plângând. Ochii lui te privesc cu pupilele dilatate pentru că simte durere și așteaptă ca tu, cu puterea de părinte, să-i iei prin magie suferinta.

FUNCTIONAREA CREIERULUI
La consultația oftalmologică doctorul se uită în ochii tăi cu o lumină. Acesta e un test simplu prin care oftalmologul verifică starea creierului tău și buna lui functionare. Dacă pupilele sunt egale, rotunde și reacționează la lumină, totul este în ordine.

Deseori, pupilele dilatate sunt asociate cu drogurile sau cu atracția față de o persoană, dar aceste situații nu sunt universal valabile. Contextul în care te afli, mimica și gestica celui de lângă tine te ajută să deslușești mai bine mesajul pe care încearcă să-l transmită pupilele.Pe lângă faptul că transmit și reflectă emoțiile pe care le simți, pupilele arată starea sănătății tale.
Dacă ți s-au dilatat pupilele în timp ce ai citit acest articol, îți mulțumim pentru interes!