Skip to main content

Ochii sunt oglinda sufletului și puntea de legătură și de comunicare non-verbală între oameni. Ochii transmit, fără doar și poate, mai mult decât ar transmite propoziții întregi vorbite. Iar dacă ne uităm un pic în istoria ochilor care ne-au fascinat de-a lungul timpului, vom poposi cu siguranță și cu precădere asupra ochilor lui Sharbat Gula.

Născută la începutul anilor `70 în Afganistan, Sharbat Gula a devenit celebră atunci când a apărut pe coperta revistei National Geographic Magazine sub denumirea de ”Fata afgană”. În timpul războiului afgano-sovietic fata a rămas orfană și a fost forțată să meargă într-o tabără de refugiați la Nasir Bagh, în Pakistan.

Se întâmpla în 1984, când fata avea doar vreo 12-13 ani.
Atunci a venit în tabăra de refugiați fotograful revistei National Geographic, Steve McCurry, care a profitat de rara ocazie de a fotografia femei afgane și i-a făcut o fotografie.

Un an mai târziu, în 1985, fotografia avea să apară pe coperta revistei . Nimeni nu știa cum o cheamă la acea vreme. Era doar o fată din lumea arabă, cu niște ochi verzi absolut fabuloși, care a devenit imediat simbolul conflictelor afgane și al situației refugiaților din întreaga lume, dar și cea mai recunoscută fotografie din istoria revistei.

Fata nu a știut că figura ei era împânzită în toată lumea, stârnind atâta emoție. S-a căsătorit la 14 ani dând naștere la patru fete și axându-se pe educația lor, lucru ce ei i-a lipsit.

După 17 ani  Steve McCurry a reîntâlnit-o, i-a aflat identitatea și i-a povestit cât de faimoasă era în lumea întreagă, datorită acelei fotografii, care exprima durerea,capacitatea de adaptare, dar și frumusețea, totodată.

În tot acest timp, oameni din lumea întreagă, în frunte cu National Geographic, au încercat să îi afle identitatea, motiv pentru care multe femei arabe au pretins că ele sunt faimoasa ”fată afgană”.
În cele din urmă identitatea lui Sharbat Gula a fost confirmată prin tehnologia biometrică, adică prin compararea modelelor irizațiilor irisului femeii cu cele ale irisului fetei din fotografie, dar și prin tehnici speciale de recunoaștere a feței folosite de FBI.

Sharbat Gula a fost fotografiată doar de două ori în viața sa: o dată în 1984, când Steve McCurry i-a făcut celebra fotografie, și o dată în 2002, când avea să se reîntâlnească cu fotograful său și să își dezvăluie identitatea.

Societatea National Geographic a a creat Fundația Sharbat Gula cu scopul de a oferi oportunități de educație pentru fetele și femeile afgane, ca un simbol al suferinței unei întregi generații.