Skip to main content

 

A fost odată ca niciodată un băiat pe nume Louis. Louis Braille mai exact, cel care a inventat alfabetul Braille de scriere si tiparire pentru persoanele nevăzătoare.
Povestea lui  începe în anul 1809, în ianuarie.
Într-o micuță localitate din Franța, Coupvray, se naște cel de-al patrulea urmaș al lui Simon René  Braille, Louis. Tatăl se ocupa cu realizarea harnașamentelor,iar Louis, ca orice băiețel curios și dornic să petreacă timp cu tatăl său, într-una din zile, când era în atelierul de lucru, s-a intepat cu o unealtă ascuțită în ochi. Organul a fost afectat și nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.  La scurt timp după acest incident ochiul sănătos a fost și el afectat și la vârsta de trei ani Louis Braille era deja nevăzător.
Acest caz de oftalmie simpatică a devenit, ulterior, destul de cunoscut.

În ciuda faptului că băiețelul era nevăzător, părinții nu l-au supra-protejat și au creat condiții favorabile pentru ca acesta să se dezvolte normal și să învețe cu ajutorul memoriei auditive. Pentru a-l ajuta să citească, tatăl Braille a găsit o metodă care va sta la baza conceperii alfabetului Braille. Acesta a bătut cuie de tapiserie într-o bucată de lemn, pentru ca Louis să învețe să citească folosind alfabetul normal.

Când a împlinit zece ani Louis a fost trimis să învețe la Institutul pentru Copii Nevăzători din Paris, unde tânărul s-a remarcat imediat datorită perseverentei si puternicei dorințe de cunoaștere . Fondatorul acestui institut, Valentin Hauy, a fost printre primii oameni care a încercat să creeze un sistem de citire pentru nevăzători.

La vârsta de 15 ani Louis devine pedagog si preda istorie, gramatică, geografie, aritmetică, algebră, pian și violoncel.
Într-una din zile la Institut a fost invitat un căpitan de artilerie, Charles Barbier,care a prezentat un sistem de comunicare pentru nevăzători, sub numele de „scriere nocturnă”. Acest mijloc de comunicare a fost considerat de către soldați greu de folosit și el s-a gândit că ar putea fi folosit de persoanele nevăzătoare. Însă, fără succes.
Louis a fost fascinat de acest sistem și s-a dedicat lui pentru a-l simplifica și pentru a-i aduce îmbunătățiri.
În 1834, la Paris, în cadrul unei expoziții de invenții, Louis Braille  și-a prezentat munca la care a lucrat îndelung – sistemul de scriere pentru nevazatori.

Braille se stinge in 1852. După 26 de ani de la moartea lui, sistemul Braille  a devenit  oficial. Casa lui din micuța localitate Coupvray a devenit muzeu și așteaptă vizitele curioșilor care doresc să afle povestea stăpânului ei.

Povestea lui Braille  e  menită să inspire și să ne ajute să „vedem” lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și care ne ajută să găsim soluții la toate problemele.