Orice femeie care dorește o sarcină trebuie să facă un consult oftalmologic pentru a vedea dacă există o patologie care se va agrava pe parcursul ei.
Datorită modificărilor hormonale corneea se îngroașă, își modifică raza de curbură și miopia se accentuează,ochii devin uscați și nu mai tolerează lentilele de contact, însă aceste modificări se atenueaza în primele luni după naștere.Viciile de refracție nu se corectează cu laser în timpul sarcinii și nici în primele sase luni de alăptare deoarece rezultatele nu sunt concludente.
Mulți oftalmologi și obstetricieni cred că femeile însărcinate care au miopie, leziuni degenerative retiniene,cu rupturi sau găuri pentru care s-a făcut baraj laser perilezional sau care au fost operate pentru dezlipire de retina, au indicație pentru operație cezariană.
Această recomandare nu are nicio bază științifică. Nu s-a constatat o creștere a riscului de redezlipire a retinei sau o agravare a leziunilor după nașterea naturală, însă aceste paciente necesită o examinare oftalmologică în primele zile după naștere.
Boli specifice sacinii: Preeclampsia și Eclampsia
Preeclampsia și eclampsia apar în ultimul trimestru de sarcină prin creșterea tensiunii arteriale însoțită de edeme ale membrelor inferioare și proteinurie (eliminarea de proteine prin urină).
Simptomele oculare sunt: vederea încețoșată, scotoame(pete negre în câmpul vizual),vederea dublă, mergând până la amputarea câmpului vizual sau chiar la orbire. Aceste simptome cresc în severitate pe măsură ce preeclampsia se agravează și se datorează spasmului vascular al arteriolelor retiniene.
La examenul retinian se constată îngustarea arterelor retiniene mergând pana la edem retinian, hemoragii, exudate,obstrucții arteriale sau venoase,edem macular, nevrita optică,și chiar dezlipire de retină exsudativă,de obicei bilaterală, care duce la scăderea dramatică a vederii.
Riscuri de pierdere a vederii au gravidele cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat,preexistente sarcinii, însă modificările sunt reversibile după naștere. Ele necesită examinare obligatorie în primul trimestru de sarcină și apoi control în funcție de ceea ce se constată.
O scădere mai severă de vedere apare în sarcinile și nașterile complicate în care tulburările de coagulare, embolia cu lichid amniotic sau tensiunea arterială crescută duc la ocluzii vasculare retiniene, hemoragii intraoculare, afectarea nervului optic.
Indicația pentru operația de cezariană este data de obstetrician,însă acesta are nevoie de părerea unui oftalmolog.
Există câteva indicații clare pentru cezariană în :
– eclampsie,
– glaucoamele avansate,
– neovascularizația coroidiană,
– hemoragia intraoculară,
– keratoconusul în stadiu avansat,
– operațiile intraoculare recente.
În celelalte situații fiecare caz este analizat de medicul oftalmolog împreună cu obstetricianul și se stabilește ce este mai bine pentru pacientă și copil.