Skip to main content

 

Miopia este, de departe, una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni oculare din zilele noastre. Cifrele cu privire la situația miopiei în lume arată destul de sumbru: în ultimii 50 de ani numărul oamenilor care suferă de miopie s-a dublat. Mai rău este că previziunile arată că în 2050 jumătate din populația lumii va fi afectată de miopie, iar aproape un miliard va prezenta un risc sporit de orbire.

 

Și totuși, ce cauzează creșterea atât de vertiginoasă a numărului de persoane mioape?
Medici din întreaga lume și cercetători de profil au convenit asupra unei cauze: modificarea stilului de viață, care presupune mai puțin timp petrecut în aer liber și mai multe activități desfășurate îndelung la distanțe mici față de ochi.

 

Se pare că dezvoltarea tehnologiei a venit la pachet și cu un mare dezavantaj: acela că mulți oameni folosesc dispozitivele electronice mult prea mult timp, fără pauze și fără o lumină corespunzătoare .
Lipsa luminii naturale pe o perioadă îndelungată afectează puternic ochiul, lucru care duce invariabil la afecțiuni oculare, cum ar fi miopia.

 

Acesta este și motivul pentru care recomandăm pacienților noștri să petreacă în fiecare zi timp în aer liber, să își relaxeze ochii în natură și să folosească dispozitivele electronice cu măsură.
Este valabil atât pentru cei care muncesc la calculator, cât și pentru cei care petrec mult prea mult timp în fața televizorului sau a telefonului mobil.
Evident, vorbim aici și despre copii, care ar trebui să petreacă un timp mult mai mare afară, în aer liber, la lumină naturală și să utilizeze tehnologiile strict cât este necesar.

 

Cele mai noi cercetări arată că oamenii petrec din ce în ce mai mult timp în interior, privați de lumina naturală atât de sănătoasă pentru corp și pentru ochiul uman. Expunerea tot mai redusă la lumina naturală și înlocuirea ei cu lumina albastră a dispozitivelor electronice duce la apariția miopiei.
Practic, odată cu pierderea legăturii cu natura și lumina naturală, copiii și adulții își pierd capacitatea de a vedea corect. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina stimulează eliberarea de dopamină în retină, acest neurotransmițător blocând alungirea globului ocular care presupune apariția miopiei.

 

Desigur, tratamentele pentru corectarea miopiei sunt acum dintre cele mai diverse și mai accesibile, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Există opțiunea deochelari,lentile de contact, lentile de noapte sau intervențiile chirurgicale cu laser pentru adulți..

 

Însă… de ce să nu previi apariția miopiei?
Ia o binemeritată pauză de la folosirea în exces a dispozitivelor electronice, ia-ți familia și bucurați-vă împreună de mai mult timp în aer liber, în lumina naturală de afară!